Baneskyting

Baneskyting er en skytegren hvor utøverne skyter med enten rifle eller pistol. Sporten er organisert under Norges to største skytterforbund, Det frivillige skyttervesen (DFS) og Norges skytterforbund (NSF). Baneskyting er en sport som stort sett konkurreres i på sommerstid da den helst skal foregå utendørs. Sporten kan også utøves innendørs, men alle nasjonale konkurranser foregår utendørs for optimale forhold og utfordringer. Baneskyting må ikke blandes med feltskyting. Begge skytegrenene utføres på lukket anlegg, men baneskyting skjer alltid på standplass med overbygg og faste avstander til blink. Blinken man benytter i baneskyting står alltid på faste avstander. Blinken er enten av den kjente papplaten som er nummerert fra 10 til 0, eller en mer moderne elektronisk skive. På baner hvor man skyter på papplater er man avhengig av å ha med seg en blinkavleser. Dette er en person som befinner seg i en grav under blinken og ved hjelp av fastsatte signaler gir beskjed om hva resultatet av skuddet ble. Om man skyter på elektroniske skiver kan skytteren selv lese av resultatet på standplass.

Konkurranser

I løpet av en skytesesong arrangeres det mange hundre skytterstevner med konkurranser over hele Norge. Det er både klubber og privatpersoner som står bak disse konkurranse. Selv om man kan delta på mange stevner hvert år, er det et stevne alle skyttere ser fram mot, og det er Landsskytterstevnet som arrangeres på sensommeren. Landsskytterstevnet, eller Norgesmesterskapet i baneskyting som det også er kjent som, ser utøvere fra hele Norge komme sammen en hel uke mens de konkurrerer i en lang rekke klasser. Her er klasser for både junior-, voksne-, damer, herrer- og seniorskyttere. Under stevnet konkurreres det med både rifle, pistol og luftvåpen. Vinneren av hver klasse mottar kongepokalen, og den ærverdige tittel som skytterkonge.

Ulike klasser

Det er som nevnt en lang rekke klasser man kan konkurrere i under landsskytterstevne, men blant de mest populære er blant annet 25 meter standardpistol, eller finpistol som den også kalles. Denne grenen følger internasjonale regler som Norges Skytterforbund har forpliktet seg til å følge. Pistolene som benyttes under konkurransen må møte en rekke krav for å bli godkjent som konkurransevåpen. Våpenet skal ha en munning på 5,6 mm, altså den skal være av kaliber . 22. Våpenet må kunne holde minimum 5 skudd om den skal brukes ved baneskyting, og den må holde minimum 6 skudd om utøveren skal bruke den til feltskyting. Videre kan ikke pistolen ha en vekt som overstiger 1.400 gram, inkludert utstyr som f.eks. sikte. Den skal ikke ha et løp som er lengre enn 153 mm og avstand mellom de to siktene kan ikke være lengre enn 220 mm.

En annen skytegren med pistol som trekker mange utøver er 25 m silhuettpistol. Denne øvelsen er organisert under forbundet ISSF ( International Shooting Sport Federation) og de samme reglene for øvelsen gjelder over hele verden. Denne skytegrenen var en av de første til å bli tatt opp i det man omtaler som de moderne olympiske leker. Helt siden 1896 har 25 m silhuettpistol vært med på OL programmet. Krav til våpenet i denne klassen er nesten helt likt de som gjelder for 25 meter standardpistol. Eneste forskjell er at løpet ikke kan være lengre enn 155 mm og avstand mellom for- og baksikte er maksimalt 225 mm. I dag bruker de fleste utøvere et våpen av typen Walther SSP som er spesiallaget for nettopp denne grenen.

Baneskyting med rifle er trolig Norges største skyttersport om man regner det i antall utøvere. Man kan innen baneskyting med rifle konkurrere innen en rekke klasser. Blant annet Miniatyrskyting, 10 m luftrifle, 50 m rifle liggende, 50 m rifle match, 300 m standardrifle, 300 m rifle liggende og 300 m rifle match. Uansett klasse en utøver deltar i er de organisert under Det frivillige Skyttervesen (DFS)

Klassene med flest utøvere er 300 m standardrifle, og 300 m rifle match. Dette er også klassene som historisk sett tiltrekker seg flest tilskuere.