Beratta

Fabbrica d’Armi Pietro Beretta er det fulle og originale navnet til våpenprodusenten som i dag er bedre kjent som bare Beretta. Selskapet ble grunnlagt i Italia hvor det fortsatt har sitt europeiske hovedkontor. Selskapet var i flere generasjoner i private hender, men er i dag en del av det mye større Benelli Holding Company som har sin base i USA. Berettas våpen er i dag i bruk over hele verden, og med unntak av Colt og Remington, er det trolig verdens best kjente våpenvaremerke. Våpen produsert av den italienske kjempen har i mange år vært en favoritt blant både sivile, militære og politi i en rekke land. Våpen til sivile skyttere står i dag for tre-fjerdedeler av det totale salget av Beretta. Beretta er også kjent for å ha utvidet sin merkevare til å også omfavne klær, sko og tilbehør. Beretta ble grunnlagt i det 16. århundre, og er således den eldste aktive produsenten av skytevåpen og komponenter i verden. I 1526 ble deres første produkt, en rifle med navn Arquebus fat, solgt til den italienske flåten. Flåten var så fornøyd med våpenet at det var i bruk helt fram til slaget i Lepanto i 1571. I 1650 oppfant selskapet breech-loading kanonen, som siden ble solgt sammen med en rekke andre våpen til flere europeiske land.

I USA er det avdelingen Beretta USA Corp som produserer og leverer våpen til det amerikanske markedet. Siden selskapet i 1985 inngikk avtale med USAs væpnede styrker, har selskapet levert over 600.000 Beretta M9 pistoler. Selskapet mistet denne kontrakten i 2016.

Historien

Val Trompia regionen i Italia har i mange hundre år vært kjent for sitt jernverk. Etter renessansen ble det et senter for produksjon av våpen. Ved midten av 1600-tallet hadde Val Trompia over førti aktive jernverk, femti gruver og åtte smelteverk. Det er her man finner fødestedet til Beretta. Beretta ligger i landsbyen Gardone, ved bredden av elva Mella, midt i Val Trompia. Berettas smelteverk har vært i drift siden ca. 1500, og den første dokumenterte transaksjonen er en kontrakt datert 3. Oktober 1526 for 185 Arquebus fat. Det var våpen til det militære som så Beretta vokse til den store våpenprodusenten de er i dag. Deres evne til å produsere nye typer våpen av høyeste kvalitet gjorde deres våpen til en favoritt blant europeiske hærer i over hundre år. Ved slutten av 1700-tallet hadde Beretta vokst seg stor og var i en periode den største våpenprodusenten i Europa.

I 1918 ble Beretta Model 1918 presentert for markedet. Model 1918 var en av de aller første maskinpistolene i verden. Modellen ble en stor suksess og sementerte et forhold mellom Beretta og det italienske militæret, et forhold som er intakt den dag i dag. Under andre verdenskrig produserte Beretta rifler og pistoler for det italienske militæret og store deler av de allierte styrkene. Når tyskerne invaderte ble all produksjon ved Beretta-fabrikken sendt til de tyske troppene. Dette fortsatte helt til Tyskland overga seg i 1945. I løpet av okkupasjonstiden hadde tyskerne endret all produksjon ved fabrikken. Grunnet mangel på jern ble alle våpen i denne perioden produsert med langt lavere kvalitet på den ytre flaten enn det som var standard før og etter okkupasjonen. Grunnet den lave kvaliteten er det i dag ekstremt få Beretta fra denne tiden som har overlevd tidens tann.

I dag

Fram til 1988 ble Fabbrica d’Armi Pietro Beretta (Beretta S.p.A) drevet av konsernsjef Franco Gussalli Beretta. Det tradisjonelle far-til-sønn dynastiet ble avbrutt da Ugo Gussalli Beretta overtok sjefsstolen da selskapet ble overtatt av Benelli Holding Company.

Beretta er kjent for sitt brede utvalg av skytevåpen som haglegevær, jaktgevær, ekspressgevær, automatvåpen, maskingevær, single- og double-action Revolvere og halvautomatiske pistoler. De største eierne i Morselskap Beretta Holding er i dag Beretta USA, Benelli, Franchi, SAKO, Stoeger, Tikka, Uberti og Burris Optics.