Freedom Arms

Freedom Arms er en amerikansk våpenprodusent med fabrikk i Freedom, Wyoming. Freedom Arms er kjent for å produsere kraftige single-action revolvere. Selskapet ble stiftet i 1978 av Wayne Baker og Dick Casull med den hensikt å produsere såkalte Mini-revolvere beregnet på selvforsvar. De første revolverne ble en stor suksess for grunnleggerne, og det var en økende forespørsel fra kunder som gjorde til at de utvidet produksjonen til å omfatte kraftige single-action revolvere. Deres første revolver av denne typen var en .454 Casull chambering. Da den kom på markedet var det kun Magnum med deres Remington 44, som kunne levere en kraftigere revolver til våpenglade amerikanere. Begge disse revolverne omtales ofte som “Hand cannons” eller håndkanon på norsk. Med andre ord, dette er ikke en revolver for nybegynnere. Freedom Arms har siden også startet produksjon av en et-skuddsrevolver, basert på en revolver som var meget populær i Amerika på midten av 1800-tallet.

Modeller

Freedom Arms` aller første modell var en 5-skudd mini revolver av typen .22 LR kjent som “Patriot”. Den ble senere tilbudt i .22 kort og .22 WMR versjon. Den ble også produsert i et mindre antall “beltbuckle holster” versjoner som ble patentert av Richard J. “Dick” Casull. Den lille revolveren som satte fast i en stor beltespenne ble spesielt godt mottatt innen rodeomiljøet hvor store beltespenner alltid har vært vanlig. Patriot kom også i en kort periode som en egen Boot-modell med lengre løp og en jubileumsversjon med 4-skudd. Produksjon av mini-revolvere ved Freedom Arms fabrikk opphørte i 1990 hvorpå patent og design ble solgt til konkurrenten North American Arms.

Ny Casual 454

Grunnleggeren Dick Casull hadde alltid hatt et nært og kjært forhold til store single-action revolvere. Helt siden han grunnla fabrikken i Wyoming hadde han eksperimentert med flere prototyper i håp om å kunne produsere den ultimate “Hand cannon”, som skulle være kraftigere enn både .45 Colt og .44 Remington Magnum. Han startet sitt arbeid med rammer produsert av den legendariske tyske produsenten Ruger, og brukte rammen til deres Super Blackhawk i sine eksperimenter. Etter flere år med testing kunne Freedom Arms i 1983 som første produsent i verden starte kommersiell produksjon av en revolver med kaliber .48. Deres Casual 458 tok markedet med storm og var i åtte år den kraftigste revolveren man kunne kjøpe i USA eller resten av verden for den del.

Modell 83

Modell 83 er en av de mest solgte revolverne i USA i nyere tid. Freedom Arms startet produksjon av våpenet i 1982 og fortsatte produksjon helt frem til 1990. Modell 83 kom i en rekke varianter, alle med et femsylindret kammer. Den første var en .45 Colt som kom i februar 1982 og hele 5.400 eksemplarer ble solgt i perioden 1986-1989. Serien ble etterfulgt av en .44 Magnum-versjon. I 1991 introduserte Freedom Arms modell 252 et .22 kalibreres gevær, og i 1992 ble modellen 353, en .357 Magnum og en egen 9-tommers variant sluppet på markedet. .357 modellen ble også produsert for å oppfylle kravet om maksimal vekt på 4lb for IHMSA Silhouette konkurransen, og denne revolveren var i mange år den mest brukte revolveren i konkurranser i USA.

Modell 555

I 1994 ble model 555 introdusert med modellene .50 Action Express .41 Magnum og .475. Tre år senere kom samme modell med Linebaugh kammeringer og 1999 ga Freedom Arms ut en spesialversjon som fikk navnet .500 Wyoming Express. Dette er den største revolveren Freedom Arms har produsert til dags dato.

Freedom Arms har fortsatt fabrikk i Freedom Wyoming og produserer i dag ca. 10.000 nye våpen i året. Grunnet økonomiske vanskeligheter har selskapet ikke presentert en ny modell på markedet siden .500 Wyoming Express ble lansert i 1999. Selskapet har flere ganger blitt forsøkt overtatt av blant annet Beretta, men styret har alltid takket nei.