Luftpistol

En luftpistol er et håndvåpen som skyter prosjektiler ved hjelp av høykomprimert luft eller gass, i motsetning til andre våpen hvor avfyring av et prosjektil avhenger av en kjemisk reaksjon.  Luftvåpen kommer i flere typer og er tilgjengelig som både pistol, rifle og automatvåpen. De senere årene har de aller fleste luftvåpen blitt produsert som en kopi av mer kjente, ekte våpen. De fleste luftvåpen bruker mindre blykuler som prosjektiler, men det finnes også både pistoler og rifler som skyter piler etc. I dag brukes luftvåpen til både jakt, hobby og konkurranseskyting.

En luftpistoler bruker en av tre typer kraft, avhengig av design, fjærstempel, pneumatisk og komprimert karbondioksid (CO2)

Fjærstempel pistoler bruker mekanisk kraft til å lade kammeret med nok luft til å avfyre et skudd. Du har kanskje sett skytter dele en luftrifle i to før de lukker den igjen, Dette kalles å “knekke” våpenet og gjøres både for å lade med et nytt prosjektil, samtidig som det bygger opp lufttrykket i kammeret.

Pneumatiske luftpistoler bruker internt lagret trykkluft som energikilde for å drive prosjektilet. Man fyller kammeret med en høytrykks håndpumpe eller kompressor.

CO2 pistoler er luftpistoler som benytter forhåndsfylte, små gassflasker som energikilde. De fleste CO2 våpen bruker en engangsbeholder som kalles “Powerlet”, som kan kjøpes med 12 gram (0,42 oz) noen som gir en ca. 2000 skudd per patron.

Historien

De aller første luftvåpenene ble oppfunnet tidlig på 1500-tallet, så luftvåpen representerer således den eldste pneumatiske teknologien i menneskets historie. Den eldste eksisterende mekaniske luftpistolen, en Bellows luftpistol som dateres tilbake til ca. 1580, ligger i Livrustkammaren Museum i Stockholm. Pistolen stammer fra den tiden de fleste historikere gjenkjenner som begynnelsen på den moderne luftpistolen. Gjennom 1700- og 1800-tallet var luftvåpen med kaliber .30-.51 et helt vanlig våpen å bruke under jakt på storvilt som hjort og villsvin. Disse luftvåpnene ble ladet med en pumpe for å fylle et luftreservoar og ga prosjektilet en hastighet fra 2 til 300 meter i sekundet. Selv om mange i dag ser på luftvåpen mer som en leke enn et våpen, er sannheten at våpenet også har en lang historie som våpen under kriger. Det mest anerkjente eksemplet er trolig Girandoni Airrifle, som har vært i bruk blant annet av den franske, tyske og østerrikske hæren. I hendene til dyktige soldater ga de militæret en klar fordel, og nasjoner som Frankrike og Østerrike hadde spesielle snikskyttere med luftrifler. Den østerrikske 1770-modellen ble kalt Windbüchse (bokstavelig talt “vindgevær” på tysk). Pistolen ble utviklet i 1768 av den tyrolske urmakeren, mekaniker og våpensmeden Bartholomäus Girandoni, og kalles noen ganger Girandoni-luftgeværet eller Girandoni-luftpistolen. Det er takket være de ulike hærene at vi i dag har konkurranser med luftvåpen over hele verden. De første offisielle konkurransene ble avholdt i regi av militæret i Tyskland på tidlig 1800-tallet.

Bruksområde

Luftpistoler brukes i dag til jakt, skadedyrkontroll, rekreasjonsskyting (kjent som plinking) og konkurranseskyting. Det er i dag en lang rekke grener man kan konkurrere med luftvåpen. Blir man virkelig god kan man faktisk representere sitt moderland under OL også. Både 10 meter luftrifle og 10 meter luftpistol er grener under sommer OL. Andre grener er feltskyting, hvor man fra naturlige skyttergraver skyter på små metallplater med ulike dyremotiv.

Hvordan komme i gang med luftpistol

Ifølge norsk lov er ikke luftpistoler å anse som et våpen, dermed er det heller ikke krav om våpenbevis før man går til anskaffelse av et luftvåpen. Dette gjør at det er både rimeligere og enklere å komme i gang med skyting som hobby. Er du usikker på om skyting er en hobby som passer deg, er luftvåpen en flott måte å prøve ut sporten på. Ikke koster det spesielt mye heller.

Skal du starte med luftvåpen anbefaler vi på det sterkeste at du setter deg inn i generell våpensikkerhet. Selv et våpen med luft som energikilde kan på kort avstand gjøre store skader.