Uberti

Uberti er en italiensk produsent av høykvalitets håndvåpen. Selskapet har spesialisert seg på produksjon av kopier, eller nye utgaver, av våpen som var mye i bruk i Amerika på 1700- og 1800-tallet. Her snakker vi våpen alle som noen gang har sett en westernfilm har sett. Våpen fra Uberti brukes mye innen filmindustrien og av personer som har som hobby å gjenskape en svunnen tid. Dette er våpen som i liten grad lengre er å finne i originalt format. Skulle man være heldig å finne for eksempel en original Colt 332, kan man forvente å betale mange hundre tusen kroner. Takket være meget høy kvalitet på Uberti kopier er de også ettertraktet av samlere og entusiaster av historiske skytevåpen.

Uberti fabrikken ligger i Gardone V.T, en forstad til Brescia Italia. Regionen Brescia har i mange århundrer vært hjemsted for en rekke kjente skytevåpenprodusenter og lignende håndverksvirksomheter. I middelalderen var regionen høysetet for produksjon av våpen og rustninger til en rekke hærer i Europa. Uberti drev som selvstendig selskap i mange år, men ble i 1998 overtatt av Beretta Firearms, som i siden selv ble overtatt av Benelli Holding Company.

Historien

Selskapet ble grunnlagt av Aldo Uberti ved foten av de italienske Alpene i 1959. Hans mål var å  gjenskape ikoniske skytevåpen fra det man kjenner som den Ville vesten og den amerikanske borgerkrigen. Aldo Uberti hadde vært fasinert av håndvåpen og håndverket som inngikk helt siden han var en ung gutt. Allerede i en alder av 16 startet han som lærling hos Beretta, og i anledning 100-årsjubileet for den amerikanske borgerkrigen, reiste han hjem til Italia og grunnla Uberti våpenfabrikk. Med seg på laget hadde han fått en amerikansk forretningsmann som følte seg trygg på at det økende miljøet av skyttere som var interessert i historiske skytevåpen, var grunnlag nok for å starte produksjon. Ubertis første kopi var en 1851 Colt Navy revolver, etterfulgt av andre Colt-pistoler fra tiden av den amerikanske borgerkrigen. Etter suksessen med kopier av kjente Colt-modeller, var det neste naturlige steget å ta for seg de andre storhetene, Remington og Winchester. Samtidig avsluttet Colt produksjon av sin berømte bestselger, single action army, eller “peacemaker” som den ble kalt på folkemunne.

Innen 1970 hadde Uberti vokst til en internasjonalt anerkjent produsent av våpen fra den amerikanske borgerkrig og den ville vesten. Selskapet hadde også markert seg for sin høykvalitets smiing og støping av de ulike legeringene til deres våpen. Der andre fabrikker brukte mer moderne støpemetoder til deres våpen, insisterte Uberti på å holde på samme produksjonsmetoder som de brukte for over hundre år siden. Fabrikken var, og er fortsatt, å finne i de samme lokalene i Gardone i provinsen Brescia. Da grunnleggeren Aldo Uberti gikk bort i 1998 fikk selskapet økonomiske problemer og ble i 2000 overtatt av den amerikanske våpenprodusenten Beretta. Takket være en betydelige oppgradering av fabrikken ble produksjonen neste doblet og Uberti var atter en gang en produsent å regne med. I 2002 ble fabrikken ytterligere modernisert med en rekke nye CNC maskiner. Dette gjorde det mulig for dem å fremskynde visse produksjonsprosesser, men selv den dag i dag er det en mengde håndarbeid involvert i produksjon av et våpen på Uberti-fabrikken.

Uberti i dag

I dag henvender Uberti seg stort sett til samlere, cowboy-skyttere, borgerkrig-entusiaster, samt ranchers, jegere og andre utendørsmenn som trenger eller foretrekker å bære tradisjonelle skytevåpen i det daglige. Etter den siste oppgraderingen av fabrikken i 2002 har Uberti også produsert en rekke deler som rammer, sylindre og fat for flere andre produsenter som Beretta, Taurus, Charles Daly, Colt og USFA. Skal man kjøpe seg et Uberti-våpen i dag er de tilgjengelig under Uberti-merket, og deres største salgsledd Cimarron og Taylor.